Kategórie
 
 
 
 
 

Reťazový kladkostroj – všestranný pomocník na zdvíhanie v interiéri aj v exteriéri

Čítanie na: 3 min.

Ak ste už navštívili našu webovú stránku, viete, že v našej ponuke nájdete niekoľko typov zdvíhacích zariadení. O kladke ako takej a o pákovom kladkostroji sme už písali v predchádzajúcom blogu, teraz sa zameriame na reťazový kladkostroj. V tomto prehľade vám jednoduchou formou zodpovieme otázky čo, ako, kto, kde a aké typy reťazového kladkostroja u nás nájdete.


ČO je reťazový kladkostroj

Je to zariadenie určené na zdvíhanie ťažkých predmetov z nadzemnej dráhy, predovšetkým na zdvíhanie vo vertikálnej polohe. Ako názov napovedá, na zdvíhanie nevyužíva lano, ale reťaz, na konci ktorej je závesný hák. Prípadne využíva viac reťazí, ich počet priamo úmerne závisí od hmotnosti zdvíhaného predmetu. A na rozdiel od pákového kladkostroja, neovláda sa pomocou páky. Môže sa ovládať manuálne – ťahaním reťaze, alebo elektrickým pohonom.
 

AKO funguje reťazový kladkostroj

Pohyb sa uskutočňuje pomocou reťazového ovládania. Výhodou pri zdvíhaní a spúšťaní bremena je preto cit a presnosť manipulácie. A to práve vďaka spomínanému jednoduchému ovládaniu na reťazový pohon. Pri zdvíhaní môžete pohyb kedykoľvek prerušiť, reťaz sa automaticky zablokuje. Nemusíte mať preto obavy, nedôjde k žiadnemu nežiadúcemu posunu bremena. Ovládanie reťazového kladkostroja GLE je teda naozaj veľmi jednoduché a bezpečné.
 

KTO vynašiel reťazový kladkostroj

Je všeobecne známe, že zdvíhanie bremien na princípe kladky poznáme už z Mezopotámie a zo starovekého Egypta, ale aj to, že otcom lanového kladkostroja je geniálny Archimedes. Vedeli ste, že aj variant s reťazou má svojho vynálezcu? Vynájdenie reťazového kladkostroja sa pripisuje Američanovi Fredovi R. Coffingovi. Patril do významnej farmárskej rodiny, ktorá sa venovala hlavne pestovaniu jabĺk. Počas veľkej hospodárskej krízy v 30-tych rokoch 20. storočia sa mu podarilo vymyslieť a implementovať reťazový kladkostroj do farmárskeho prostredia. Zjednodušil tak prácu farmárom. Pomohol jednotlivcom, ale aj továrňam efektívnejšie prenášať náklad a tovar. Postupom času sa reťazový kladkostroj začal používať aj v iných odvetviach.
 

KDE sa dá využiť reťazový kladkostroj

Reťazový kladkostroj má svoje bohaté využitie na stavbách, v dielňach, servisoch, pri rôznych opravách, montážach, ale aj pri zváraní. Dá sa s ním pracovať v interiéri i exteriéri. Pochvaľujú si ho profesionáli, ale aj domáci majstri. Reťazový kladkostroj GLE znesie naozaj vysoké tepelné rozmedzie. Obrazne povedané, môžete s ním pracovať na Aljaške i Sahare. Je určený na prácu pri teplotách od -40 °C až do +80 °C. Jeho použitie je naozaj širokospektrálne, je len na vás, v akej oblasti ho využije vy. Určite vám uľahčí prácu a stane sa vaším verným pomocníkom, ktorý zodvihne všetko. A navyše, nevyžaduje si žiadnu špeciálnu údržbu ani ďalšie investície.
 

AKÉ TYPY ponúkame

V našej ponuke nájdete sedem typov reťazového kladkostroja GLE. Líšia sa nosnosťou, vlastnou hmotnosťou a počtom reťazí. Nosnosť sa pohybuje od 500 do 20 000 kg. Samozrejme, rátajte s tým, že čím vyššia nosnosť, aj hmotnosť kladkostroja je vyššia. Na zdvihnutie 20 ton potrebujete využiť kladkostroj vážiaci 193 kilogramov s ôsmimi reťazami, pričom na zdvihnutie 500 kilogramov vám stačí len jedna reťaz a samotný kladkostroj váži iba 9,5 kg. Štandardný zdvih pri všetkých typoch reťazových kladkostrojov je do troch metrov. Na objednávku dodávame aj s predĺženým zdvihom v pomerne krátkom čase. Reťazové kladkostroje GLE spĺňajú normy STN EN 13157+A1 a STN EN 818-7+A1. Stačí si len vybrať ten správny pre vaše odvetvie a účel.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia