Kategórie
 
 
 
 
 

Pákový kladkostroj ako všestranný pomocník do dielní, servisov a výrobných hál

Čítanie na: 3 min.

Potrebujete zdvihnúť ťažký či ešte ťažší náklad? Kladka je tu k vašim službám. Ide o účinný zdvíhací mechanizmus dokonale overený časom: jej prvé použitie je datované ešte z čias starovekého Egypta. Už niekoľko tisícročí nám pomáha dvíhať ťažké bremená, s ktorými by sme s použitím výhradne vlastnej sily neporadili. V súčasnosti má kladka mnoho moderných podôb: spravidla je súčasťou zložitejšieho mechanizmu známeho ako kladkostroj, ktorý sa rozčleňuje na niekoľko poddruhov. Dnes vám rozpovieme, ako vás dokáže pákový kladkostroj doslova odbremeniť a výrazne vám uľahčiť manévrovanie s veľkými a ťažkými predmetmi.


V čom spočíva čaro kladky?

Predtým, než sa pustíme do praxe, máme pre vás teoretický základ pre pochopenie problematiky zdvíhacích zariadení. V prípade, že chceme premiestniť náklad, napr. betónovú skruž, z bodu A do bodu B, máme obmedzené možnosti. Najjednoduchším riešením je vodorovný ťah - ale to iba v prípade, že môžeme ľahko ťahať materiál po povrchu. Na tento účel môžete využiť napríklad pákovú lanovačku z našej ponuky.

Pokiaľ by sme sa rozhodli pre zdvih telesa, sme výraznejšie limitovaní jeho hmotnosťou ako pri ťahu - a tiež našou silou. Vtedy prichádza na scénu riešenie vo forme kladky. Kladkový mechanizmus je jednoduchý: pomocou sústavy (spravidla) kolies a lán (prípadne reťazí, remeňov a pod.) umožňuje zdvih s použitím oveľa nižšej (približne štvrtinovej) sily než v prípade, keby sa snažíme bremeno zdvihnúť “na priamo” Poučka z učebnice fyziky hovorí, že kladka mení smer výslednej sily, a vďaka tomuto princípu vďačíme za redukciu vynaloženej sily (a námahy).

Rozlišujeme niekoľko druhov kladiek podľa účinnosti, ako napr. pevná a voľná. Najefektívnejšie využitie kladky však spočíva v podobe konštrukcie kladkostroja.
 

Kladkostroj - majster ťažkej váhy

Ak ste navštívili sklad, výrobnú halu či remeselnícku “vyhňu”, je veľmi pravdepodobné, že vám kdesi nad hlavou visel práve kladkostroj. Základné rozdelenie kladkostrojov je na reťazový a pákový kladkostroj. Reťazový kladkostroj využíva klasický ťah (podobne ako kedysi v starovekom Egypte) a sústava kladiek umožňuje vďaka redukcii vynaloženej sily zdvíhať predmety aj bez dodatočnej pomoci.

Typy kladkostrojov sa teda líšia predovšetkým typom zdvihu, ktorý aplikujeme pri zdvíhaní nákladu. Pákový kladkostroj (ktorý môžete poznať aj pod názvom rechtačkový zdvihák) na rozdiel od reťazového využíva okrem kladky ďalší vekmi overený trik - páku. Práve pomocou obslužnej páky, ktorá je prepojená s mechanizmom ozubených kolies  môžeme jednoducho aplikáciou vlastnej sily zdvíhať predmety s hmotnosťou, s ktorou by sme si bez kladky sotva poradili. Zdvíhanie a spúšťanie bremena ovládame intuitívne pohybom páky nahor alebo nadol.

Náš model kladkostroja vykonáva zdvih pomocou oceľovej zdvíhacej reťaze. Jej parametre závisia od hmotnosti manipulovaného bremena - jej priemer má od 4 do 10 mm. Pri vyššej hmotnosti bremien sa na zdvih používa viacero reťazí.
 

S akým ťažkým nákladom budeme manipulovať?

Apropó, hmotnosť bremena. Dôležitým kritériom pri výbere zdvíhacieho zariadenia je jeho maximálna nosnosť. Pákové kladkostroje v našej ponuke disponujú nosnosťou od 250 kg až po 9 ton. Treba vziať do úvahy, že čím vyššia maximálna nosnosť, tým je aj vyššia hmotnosť samotného kladkostroja. Najväčšie modely vážia okolo 50 kg.
 

Na aké účely môžeme využiť pákový kladkostroj?

Pákový zdvihák nám umožňuje všestranné manévrovanie so zvoleným bremenom. Pomocou kladkostroja môžeme predmety nielen dvíhať, ale aj fixovať vo výške, upevňovať či priťahovať. Výhodou tohto typu kladkostroja je presnosť pri narábaní s bremenom, čomu vďačí pákovému mechanizmu, ktorý si nevyžaduje aplikáciu nadmerného množstva sily.

Pákový kladkostroj má využitie naprieč širokým spektrom nielen manuálnych prác: oceníte ho pri skladovom hospodárstve, montážach, stavebných prácach, či napr. pri zváraní vďaka možnosti fixovania materiálu. Výhodou pákového mechanizmu je tiež bezpečnosť: zdvíhané bremeno sa automaticky zaisťuje v aktuálnej polohe pomocou poistky a takýmto spôsobom sa zamedzuje riziku pádu.
 

Ďalšie výhody pákového kladkostroja

Medzi benefity využívania nášho modelu kladkostroja patrí tiež jeho odolnosť. Vďaka vyhotoveniu z kvalitných materiálov ho môžete využívať aj v extrémnych teplotných podmienkach, a to konkrétne v teplotnom intervale -40 až 80 stupňov. Pákový kladkostroj je tak možné zavádzať na netradičných pracoviskách ako napr. huta či kovospracujúci závod.

V neposlednom rade oceníte aj fakt, že náš Gutman pákový kladkostroj sa veľmi ľahko drží v prevádzke - je prakticky takmer bezúdržbový a môžete ho dlhodobo využívať bez nutnosti servisovania. A nezabudnite, občas treba namazať reťaz. :)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia