Kategórie
 
 
 
 
 

Zdvíhacie zariadenia - reťaze

Čítanie na: 5 min.

Pomocou zdvíhacích zariadení môžeme vykonávať širokú škálu rôznych zdvíhacích a manipulačných operácii. Medzi najpoužívanejšie a najznámejšie zdvíhacie zariadenia patria reťazové viazacie prostriedky. Širokospektrálne použitie reťazových viazacích prostriedkov pri zdvíhaní najrozmanitejších bremien im dáva možnosť vyniknúť pri univerzálnom použití v priemysle, alebo všade tam, kde je nutné premiestňovanie bremien prostredníctvom žeriavu.

Výberom vhodnej viazacej reťaze si vieme zabezpečiť rýchlu a bezpečnú zdvíhaciu operáciu. Dôležité je zvážiť, či použijeme 2hák alebo 4hák a či potrebujeme aj skracovače (v prípade ak je ťažiskom os). Dĺžka reťazového závesu je dvôležitá, aby sa zachovala nosnosť daného viazaka do 45°, alebo sa poprebuje viazať s dlhými reťazami, kde dosiahneme uhol do 60°. Nosnosti sú uvedené pri každom viazaku, ktorý najdete v spodnej časti produktu.  

Viazacie reťaze su vyrábané v súlade s normou STN EN 818-4 +A1. Teplota pracovného prostredia je od -40 °C do +200 °C. = 100% nosnosti.

Reťazové viazaky sú označené od výroby identifikačným štítkom, ktorý nám určuje nosnosť, výrobné dáta (mesiac a rok výroby od ktorej sa odvíja jeho ďlšia ročná revízia), označenie výrobcu, seriové číslo a dĺžka. Viazak bez štítka je nespôsobilý zdvíhací prostriedok a nemôže sa použiť na zdvíhací úkon.

Dôležité kroky pred použitím:

1. Výber vhodného typu viazaka - 2hák alebo 4hák.

2. Zváženie použitia skracovača.

3. Voľba vhodnej dĺžky odnože.

4. Správny výber veľkosti závesného oka - či sa zmestí na hák žeriava (ak nie, použije sa redukcia).

5. Určenie vhodného viazaku podľa hmotnosti bremena.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia