Kategórie
 
 
 
 
 

Zdvíhacie zariadenia, vďaka ktorým jednoducho prepravíte ťažký materiál z bodu A do bodu B

Čítanie na: 5 min.

Zdvihnúť, presunúť či premiestniť? Žiaden predmet, či už ide o ťažký stavebný materiál alebo paletu s tovarom, nezostane ležať ladom. V našej ponuke nájdete širokú škálu zdvíhacích zariadení s rôznymi typmi zdvíhacích mechanizmov, od štandardného zdviháku po pákové a reťazové kladkostroje. Ako si vybrať ten správny na konkrétny účel? Nechajte sa spolu s nami previesť svetom zdvíhacích zariadení.


Zdvíhate oceľový materiál? Vyskúšajte bremenový magnet

Prvé kritérium, ktoré musíme zohľadniť pri výbere zdvíhacieho zariadenia, je materiál, z ktorého je naše bremeno zhotovené. Ak ide o materiál vyrobený z feromagnetického kovu (ako napr. železo, kobalt a nikel) môžeme pre presun predmetov použiť zdvíhací magnet, ktorý sa pripevní na zdvíhacie zariadenie. V našej ponuke nájdete tzv. permanentný magnet - ide o magnet so stálym magnetickým poľom, pomocou ktorého môžete zdvíhať bremená ako oceľové materiály (plech, guľatinu), a iné výpalky. Magnet ovládame manuálne pomocou obslužnej páky, ktorá aktivuje resp. deaktivuje magnetické pole.

Pri výbere magnetu sa zameriavame predovšetkým na jeho maximálnu nosnosť. V našej ponuke nájdete magnety s nosnosťou od 100 kg do 2000 kg. Konkrétne parametre nájdete v tabuľke v popise produktu. Nosnosť samotného magnetu sa musí zohľadniť pri výbere zdvíhaného bremena, hlavne vzhľadom na hrúbku zdvíhaného plechu či guľatiny.

Pri určovaní nosnosti magnetu musíme však vziať do úvahy aj spôsob zdvíhania materiálu. Rozlišujeme dva základné typy zdvihu, a to zdvih horizontálny a vertikálny. Zdvíhanie horizontálne aplikujeme pri plochých predmetoch (ako napr. plech) alebo pri guľatine, zdvíhanie na vertikálny spôsob zvyčajne s pomocnou traverzou v prípadoch ak potrebujeme premiestniť tabuľu plechu na stojato alebo sa použije špeciálny magnet s možnosťou horizontálneho zdvíhania.
 

Pákový zdvihák - jednoduchý a osvedčený spôsob zdvíhania a ťahania bremien

Potrebujete bremená dvíhať, spúšťať, ťahať či manévrovať s ním do strán? V takom prípade môžete siahnuť po osvedčenom riešení v podobe pákového navíjača (Tirfor), známom tiež ako páková lanovačka či pákový zdvihák. Jeho mechanizmus je jednoduchý: materiál upevníte pomocou háku na oceľové lano a s využitím páky s ním môžete vykonať želaný pohyb s materiálom, priťahovať, šponovať, zdvíhať v rôznych polohách bez obmedzenia.

Ponúkaná páková lanovačka má, podobne ako spomínaný magnet, rôzne škály nosnosti. V našom sortimente ponúkame lanovačky s maximálnou nosnosťou od 800 do 5400 kg v prípade, že materiál zdvíhame. Ak plánujeme materiál ťahať, musíme zohľadniť ďalšiu veličinu - maximálna sila ťahania. Keďže sa ťahaný predmet “opiera” o povrch, maximálna ťažná sila sa zvyšuje približne na 1,5-násobok maximálnej nosnosti: pomocou lanovačky s nosnosťou 800 kg je tak možné ťahať teleso s hmotnosťou až 1200 kg. Dĺžka oceľového lana je 20 m; jeho priemer sa zvyšuje v závislosti od maximálnej nosnosti lanovačky.

 

Hrebeňový zdvihák - ideálna voľba pre zdvíhanie a podopieranie telies

S hrebeňovým zdvihákom sa musel stretnúť nielen každý návštevník dielne či výrobnej haly. Do tejto kategórie patria, okrem iného, aj niektoré typy zdvihákov určené pre nadvihnutie bremien, ktoré ste mohli vidieť v akcii pri výmene náhradných dielov u priemyselných strojoch či pri ich manipulácií. Ide o všestranný typ zdviháku, pomocou ktorého môžete presúvať náklad vodorovne aj zvislo. Do škály využitia hrebeňového zdviháku patrí aj spúšťanie materiálu, roztváranie či fixácia (pri niektorých typoch remesiel, ako napr. pri zváraní či pri spomínanom zdvíhaní priemyselných strojov). Na rozdiel od závesných zdvihákov, hrebeňový zdvihák najčastejšie pracuje “na zemi”. Vďaka tejto vlastnosti ho môžete používať aj na podopieranie či podloženie telies.

Hrebeňový zdvihák sa ovláda pomocou páky, ktorej ozubená časť zapadá do zdvíhacieho mechanizmu tvoreného stupienkami, pripomínajúceho hrebeň. Práve hrebeňový tvar umožňuje jeho jednoduché a bezpečné použitie: zdvihák sa vďaka stupienkom stabilizuje v aktuálnej polohe. Výhodou použitia tohto typu zdviháku je relatívne malá námaha, s ktorou môžete narábať s bremenom. Medzi jeho ďalšie predispozície patria cit a presnosť - polohu zdvíhaného telesa môžete ľahko regulovať pomocou páky.

Potrebujete zdvíhať skutočne ťažké bremená? V porovnaní s vyššie uvedenými spôsobmi zdvíhania, pri hrebeňovom zdviháku môžete rátať s vyššou maximálnou nosnosťou, ktorá sa začína už na hodnote 1,5 tony; najväčší zdvihák v našej ponuka unesie bremeno s hmotnosťou až 20 ton.

 

Kladkostroj - vynález tisícročia vám ušetrí čas i sily

Kladka je jedným z najstarších mechanických vynálezov a fakt, že sa používa dodnes, potvrdzuje jej nesmiernu účinnosť a zároveň jednoduchosť pri používaní. Princíp kladky je jednoduchý: pomocou sústavy koliesok (príp. pák) a lán, reťazí či remeňov, mení smer ťahovej sily, vďaka ktorej sa nevyhnutná sila na zdvihnutie bremena rozkladá a v konečnom dôsledku výrazne redukuje. Základom moderného kladkostroja je práve tento triviálny, no veľmi efektívny princíp. V našom sortimente ponúkame kladkostroje založené na dvoch princípoch: pákový kladkostroj, známy tiež ako rechtačkový zdvihák, a reťazový kladkostroj.

Pákový kladkostroj sa používa na manuálne zdvíhanie materiálu pomocou páky. Vďaka výhodám kladkového mechanizmu môžete ľahko zdvihnúť materiál s využitím vlastnej sily. Ide o podobný princíp ako u kladkostrojoch. Pákový kladkostroj sa často používa pri rôznych údržbárskych prácach, opravách. Jeho výhodou je malé telo a pákový pohon, ktorým sa dá ovládať aj v zúžených priestoroch. Tieto kladkostroje dodávame s rôznymi dĺžkami zdvihu, podobne ako reťazové kladkostroje. Jeho maximálna nosnosť má rozsah od 250 kg po 9 t.

Reťazový kladkostroj sa miesto páky ovláda ťahom. Stačí upevniť bremeno na závesný hák, zatiahnuť za obslužnú reťaz a kladkový mechanizmus zaručí, že si poradíte aj so zdvihom niekoľkonásobne ťažšieho telesa. Výhodou reťazové kladkostroja oproti jeho pákovému kolegovi je vyššia maximálna nosnosť, ktorá dosahuje hodnotu až 20 t. Ako sme spomínali, dodávame ich v rôznych dĺžkach zdvihu podľa želania zákazníka a od typu práce.

Reťazový kladkostroj - gutmanlifting.sk

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia