Kategórie
 
 
 
 
 

Zdvíhacie popruhy - ideálny manipulačný prostriedok vysokej životnosti

Čítanie na: 4 min.

Najväčšia predstaviteľná požadovaná nosnosť v súvislosti s touto planétou má hodnotu 5,9722×1024 kg, čo je hmotnosť samotnej Zeme. Zdvíhacie popruhy by si s tým neporadili pre absenciu povestného pevného bodu. V praxi však zvládajú aj extrémne úlohy a v mnohých odvetviach majú priam nezastupiteľné miesto.

 

Zdvíhacie popruhy - ideálny manipulačný prostriedok vysokej životnostiV hospodárskej aj individuálnej sfére

Zdvíhacie popruhy sú najčastejšie používaným prostriedkom na manipuláciu s bremenami. Vyrábajú sa zväčša v textilnom vyhotovení, a to predovšetkým na báze polyestru. Zdvíhací pás s okami patriaci do skupiny viazacích prostriedkov, prešívaný, dvojvrstvový so zosilnenými zdvíhacími okami, sa vyrába poľa normy STN EN 1492-1 - textilné viazacie prostriedky. Využitie nachádzajú v priemysle, energetike, výrobe, stavebníctve, preprave. Uľahčujú podstatnú časť zdvíhacej operácie pri manipulácií, zdvíhaní, otáčaní, v procese výroby, ale aj pri rekonštrukciách, sťahovaní nadrozmerných dielov, ale aj pri výmene ťažších dielov v servisoch stavebných strojov.

 


Prostredie, rázové podnety, oder

Pri výbere vyhovujúceho zdvíhacieho popruhu treba brať do úvahy aj povrchové prevedenie bremena, nielen jeho hmotnosť. Vplyv na funkčnosť a výdrž manipulačných prostriedkov majú aj mechanizmy a komponenty zapojené do procesov.

Dôležité je pracovné prostredie, čiže najmä miera pôsobenie teploty, dlhodobej vlhkosti, prípadne pôsobenie chemikálií. Oder o bremeno, ktorý môže viesť až k pretrhnutiu alebo prerezaniu pásu, sa dá kompenzovať prídavnými ochrannými prvkami. Pri zložitých a atypických špecifikáciách určite nezaškodí konzultácia s výrobcom.

 


TIP: Ako si zvoliť správnu nosnosť?

Udaná základná nosnosť zdvíhacieho popruhu je na priame zaťaženie, ten je udaný skratkou WLL = working load limit, čiže limit pracovného zaťaženia uvedený buď v kg alebo v t. Na každom zdvíhacom popruhu musí byť identifikačný štítok, ktorým sa značí nosnosť WLL, norma, dĺžka, rok výroby. Štítok obsahuje aj ukážku základných viazaní popruhu pri zdvíhaní. Napríklad, ak základnú nosnosť máme 1000 kg pri viazaní tvare U x 2 = 2000 kg. Každý popruh je vyrobený tak, aby zabezpečil maximálnu bezpečnosť, preto je vyrobený s bezpečnostným predimenzovaním nosnosti s koeficientom 7:1, čo v praxi znamená, ak by sa staticky preťažil počas zdvíhania, až po prevýšení 7 násobku jeho nosnosti dôjde k jeho roztrhnutiu.


 

Vysoká životnosť pri nízkych nárokoch

Spĺňanie prísnych bezpečnostných noriem a štandardov je samozrejmosť. Vyhľadávanými a oceňovanými benefitmi pri zdvíhacích popruhoch sú:

  • masívnosť produktu a zároveň jeho šetrnosť k bremenám a tvarová prispôsobivosť;
  • prešívanie a vrstvenie materiálu, respektíve spevnenie najnamáhanejších častí, čo vedie k zvýšeniu bezpečnosti aj trvácnosti;
  • teplotný rozsah spoľahlivo postačujúci aj na použitie v mimoriadnych poveternostných a iných externých podmienkach (napríklad od -40 °C až do +100 °C);
  • nízka hmotnosť a zabratie minima úložného priestoru v porovnaní s oceľovými lanami;
  • vysoká životnosť pri nepatrných nárokoch na priebežnú údržbu.

 

Bezpečnosť osôb aj ochrana bremien

Používanie „gurtní“ (tak znie slangové označenie zdvíhacích popruhov) pri individuálnej manipulácii s bremenami je trik, ktorý prax dávno preverila a odobrila. Oproti spomenutým oceľovým lanám majú viacero výhod. Popri výrazne jednoduchšej skladovateľnosti a presúvateľnosti pri jednotlivých pracovných činnostiach je to aj univerzálnosť pre použitie v rôznych pracovných prostrediach.

Textilné pásy umožňujú obsluhe ergonomickú prácu aj s predmetmi s nesymetrickým tvarom. Zvyšujú nielen bezpečnosť zapojených osôb, ale aj ochranu samotných bremien pred poškodením či otrasmi.

 

Namáhajte si len partie, na ktoré cielite

V inej reči to znamená, že pre daný typ zdvíhania si zvoľme ten najvhodnejší zdvíhací popruh, čo sa týka nosnosti a dĺžky. Takto správne zvolený popruh sa odvďačí bezpečným a rýchlym zdvihom a bezpečným prenosom bremena.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia