Kategórie
 
 
 
 
 

Viazacie prostriedky zaistia každé bremeno či náklad

Čítanie na: 3 min.

Je jedno či ste súkromná osoba, remeselný živnostník, malá stavebná firma alebo veľký priemyselný gigant. V našej ponuke nájdete rôzne druhy viazacích prostriedkov, ktoré vám uľahčia prácu s bremenom akéhokoľvek druhu a hmotnosti. Poďme sa na ne bližšie pozrieť.

Na čo slúžia viazacie prostriedky

Viazacie prostriedky umožňujú jednoduchú manipuláciu s bremenom pri jeho zdvíhaní, posúvaní a pri premiestňovaní. Práca s nimi je jednoduchšia, rýchlejšia a efektívnejšia. Pri preprave nadrozmerných bremien dokonca viazacie prostriedky zaistia aj bezpečnosť – vašu, všetkých okolo a dokonca aj bezpečnosť samotného bremena či nákladu – správnym zafixovaním totiž nedôjde k jeho poškodeniu, zosunutiu z vozidla.

 

Podľa čoho si vybrať vhodný viazací prostriedok

Ak uvažujete nad použitím viazacieho prostriedku, je dôležité vybrať si ten správny. Pri jeho výbere odporúčame brať do úvahy tieto parametre:

  • hmotnosť bremena,
  • typ bremena,
  • spôsob pripojenie bremena k viazaciemu prostriedku,
  • celkové prostredie, v ktorom prebieha pripojenie.

Je iné pracovať v hutníckej dielni pri teplote nad 50 stupňov alebo uväzovať bremeno vo výške niekoľko desiatok metrov na žeriav v zime pri teplote mínus 15 stupňov. Pracovné prostredie sa môže líšiť nielen teplotou, ale je potrebné zohľadňovať aj vlhkosť.

 

Konkrétne využitie viazacích prostriedkov

Pre ľahšie pochopenie a ilustráciu uvedieme pár konkrétnych prípadov, kde sa určite stretnete s použitím viazacích prostriedkov.V továrňach a priemyselných halách sa viazacie prostriedky bežne využívajú vo výrobnom procese, napr. keď je potrebné premiestniť nejaký diel auta alebo nedokončený polotovar do druhej haly a pod.Toto bremeno sa upevní buď na žeriav alebo kladkostroj a zaistí sa vhodným viazacím prostriedkom.

S viazacími prostriedkami sa stretnete aj v bežnom živote. Ak potrebujete previezť na korbe auta kosačku svojmu kamarátovi, použijete tzv. upínací pás, ľudovo označovaný ako gurtňa. Práca s ňou je intuitívna, preto ju používajú aj bežní ľudia. Slúži na zaistenie rozmerného nákladu pri prevážaní autom či na zaistenie nákladu proti pádu. Samozrejme, v náročných podmienkach ťažkého priemyslu sa na zdvíhanie či prevoz bremena používajú iné viazacie prostriedky – oceľové laná alebo tie najkvalitnejšie reťaze. Napríklad ak je pri stavaní diaľnic potrebné previezť buldozér na korbe nákladného auta alebo premiestniť pomocou žeriavu betónovú platňu, zafixuje sa nadrozmerné bremeno reťazou.

 

Typy viazacích prostriedkov

Na našom webe nájdete viazacie prostriedky z rôznych druhov materiálov a s rozličnými typmi vyhotovenia. Líšia sa aj nosnosťou – pohybuje sa od desiatok kilogramov až po stovky ton. Závisí od toho, či použijete viazací prostriedok na princípe reťaze, oceľového lana alebo textílie (polyesteru).

Ak potrebujete niečo zodvihnúť, bremeno môžete zviazať pomocou polyesterových zdvíhacích slučiek a zdvíhacích popruhov.

Ak potrebujete pevnejší alebo odolnejší materiál, máme k dispozícii oceľové laná v rôznych kombináciách a s rozličnou nosnosťou. Môžete si u nás kúpiť aj nekonečné prevedenie, alebo kombináciu oko-hák, oko-dvojhák, príp. trojhák či štvorhák.

Ak potrebujete spoľahlivo zaistiť náklad proti pohybu, siahnite po upínacom páse. Ponúkame niekoľko druhov, líšia sa šírkou –  čím širší pás, tým robustnejší, pevnejší. Upínacie pásy sú veľmi obľúbené, pretože sú ľahké a šetrné k bremenu, keďže na ňom nezanechávajú žiadne stopy. Ale pozor, keďže sú vyrobené z polyesteru, sú citlivé  na ostré hrany, na ktorých sa môžu  poškodiť.

Na záver to najkvalitnejšie: na fixáciu toho najrobustnejšieho nákladu slúžia upínacie reťaze, ktoré sa líšia svojou maximálnou nosnosťou. Vynikajú svojou dlhou životnosťou a tým, že ich môžete použiť aj v naozaj extrémnom teplotnom prostredí.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia