Kategórie
 
 
 
 
 

Upínacie systémy zabezpečia upnutie ťažkých strojov či mechanizmov

Čítanie na: 2 min.

Ak musíte previezť ťažký náklad, stroj alebo iný mohutný mechanizmus na iné miesto, potrebujete ho pevne prichytiť. Tak, aby nedošlo k zošmyknutiu, poškodeniu tovaru alebo nebodaj úrazu zúčastnených pracovníkov. Na to slúžia upínacie systémy – pásy a reťaze. Majú svoje uplatnenie nielen v ťažkom priemysle, ale sú dobrým pomocníkom aj pre malých podnikateľov, živnostníkov, či súkromné osoby, ktoré potrebujú previezť nejaký náklad vo vozíku či dodávke.

Základná funkcia – zafixovanie bremena

Ako už názov napovedá, ide o pomôcky, ktoré slúžia na pripevnenie alebo priviazanie materiálu, aby držal tam, kde má. Každý tovar, ktorý chcete premiestniť z bodu A do bod B, musí byť bezpečne ukotvený. A je jedno, kde bremeno prevážate. Upínacie systémy sa dajú použiť v osobnom aute, dodávke, na korbe nákladného auta či v kamiónoch. Poďme sa pozrieť na konkrétne modely.

Upínacie pásy

Základom každého pásu je račňa a pás – pás sa obtočí okolo bremena a stiahne sa, napne sa tak, že náklad pritlačí k podlahe. Tým zaistíte, že sa bremeno nebude hýbať. Základom je teda pripevniť materiál k podlahe, napríklad veľký náklad v kamióne alebo iný tovar, ktorý potrebujete preniesť z obchodu alebo zo stavebnín vo vozíku prípadne bager na valníku.

Upínacie pásy vyrábame priamo v našej výrobe Gutman. V ponuke sú štandardné typy, ale vyrobíme aj modely na objednávku podľa vašich požiadaviek.

Upínacie pásy poznáme jednodielne alebo dvojdielne. Pri jednodielnom je pás a račňa súčasťou jedného kompletu. Jednodielny pás tak vytvára nekonečný kruhový profil, hodí sa tam, kde môžete bremeno celé obviazať dookola – prípadne aj s podlahou. Napríklad, ak chcete upevniť materiál, ktorý sa nachádza na palete. Obopnete ním jednoducho celú paletu. Dvojdielne sa skladajú z dvoch častí: z pevnej a voľnej časti. Samotný pás je ukončený hákom, račňa je druhá časť. Využívajú sa tam, kde sa nedá obchytiť celé bremeno. Napríklad, ak chcete upevniť celú paletu s materiálom,  najčastejšia forma v nákladnej doprave.

Pri upínacích pásoch je dôležité zdôrazniť ich funkciu, a tou je upínanie. Upínacie pásy nikdy neslúžia na zdvíhanie. To by ste mali mať stále na pamäti.

Upínacie reťaze

Na našej webovej stránke ponúkame aj upínacie reťaze. Ich základom je vysoko kvalitná oceľová reťaz typu G80. Jednotlivé modely sa líšia hrúbkou reťaze, samotnou upínacou silou a dĺžkou. Upínacie reťaze sa použije vtedy, ak nie je dovolená žiadna pružnosť upínacieho systému, inak povedané pevné a statické upnutie. Nachádzajú svoje uplatnenie najmä v ťažkom priemysle. Napríklad na prevoz betónových dielov či presun ťažkej techniky pri stavbe diaľnic a podobne. Aj upínacie reťaze pochádzajú priamo z výroby Gutman. Môžete si vybrať štandardné modely, alebo nám poslať konkrétnu objednávku na výrobu vami požadovaného typu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia