Kategórie
 
 
 
 
 

Tlmiče a zachytávače pádu: neodmysliteľné pomôcky pri práci vo výške

Čítanie na: 2 min.

Pri výškových prácach vo vnútornom alebo vonkajšom prostredí sa na zaistenie bezpečnosti používajú rôzne postroje, kotviace prostriedky, istiace laná. Veľmi dôležitými komponentmi sú aj  tlmiče a zachytávače pádu. Aký je medzi nimi rozdiel, na čo slúžia a kde konkrétne nachádzajú svoje uplatnenie, sa dozviete v tomto blogu.

Tlmič versus zachytávač pádu

Tlmič pádu je zariadenie, ktoré tlmí pád z výšky, resp. do hĺbky. Poznáme aj zachytávače pádu, ale pozor, ako ich názov napovedá, tie pád „iba“ zachytia. Na rozdiel od nich dokážu tlmiče pádu nárazovú silu aj eliminovať a dokonca absorbovať, napr. vďaka samobrzdiacemu mechanizmu tak, aby nedošlo k zraneniu padajúcej osoby. Často sa preto tieto dva komponenty spájajú a dopĺňajú.

Kde nájdu svoje uplatnenie

Ako prvá asi každému napadne práca vo vysokých priemyselných halách či v stavebníctve – rôzne práce na lešení, vysokých rebríkoch, komínoch či na žeriavoch. Práca vysoko nad zemou sa však odohráva aj v zdanlivo bežných oblastiach nášho života – napríklad čistenie okien či fasád výškových budov, opravy striech, inštalácie veľkých reklamných plôch. Špeciálny postroj s tlmičmi a zachytávačmi je potrebný pri orezávaní zelene, ba dokonca veľakrát aj pri osadení mestskej vianočnej výzdoby. Ak ste majiteľom firmy na montovanie klimatizácie, satelitov, na aplikáciu reflexných fólií či sieťok proti holubom, aj pre vás je bezpečný výstroj doplnený o tlmiče a zachytávače pádu určite tému číslo jedna.

Typy tlmičov a zachytávačov pádu

Ako pri väčšine bezpečnostných pomôcok, aj tu je veľmi dôležité, aby boli tlmiče a zachytávače pádu vyrobené z kvalitných materiálov a navrhnuté tak, aby umožnili používateľovi voľnosť pohybu, bezpečnosť a pohodlie. V našej ponuke nájdete rôzne druhy tlmičov a zachytávačov pádu, keďže každé pracovné prostredie a situácia si vyžaduje aj iné príslušenstvo: tlmiče v základnej výbave, teda ako doplnky – bez karabín, ale aj s karabínou, či dvomi karabínami, s lanom i bez lana. Tlmiče môžete kombinovať s prídavnými lanami či popruhmi podľa vašich požiadaviek.

Zachytávače pádu ponúkame výlučne v kombinácii s tlmičmi pádu. Okrem lanového zachytávača s pohyblivou brzdou sú všetky zaťahovacie, to znamená, že pracujú na podobnom princípe ako bezpečnostné pásy v autách: pri páde sa vnútri aktivuje brzdná sila, ktorá pád „zachytí“. Môžete si vybrať zachytávač s karabínami, zachytávač s kotvením nad hlavou a zároveň do podlahy. Či dokonca zachytávač s tlmičom určený aj na horizontálne použitie.

Ak si nie ste istí, čo konkrétne potrebujete, stačí, keď sa nám ozvete, radi vám poradíme a poskytneme všetky potrebné informácie.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia