Kategórie
 
 
 
 
 

Kotviace a istiace prostriedky eliminujú riziko pracovného úrazu

Čítanie na: 2 min.

Bezpečnosť pri práci a zodpovednosť za zdravie zamestnancov je prioritou každého zodpovedného zamestnávateľa. Či už pracujete ako zamestnanec alebo ste živnostník a vaším pracovným prostredím je výška, určite viete, aké dôležité je mať vhodný výstroj, aby ste zabránili úrazu. V tomto blogu si povieme o kotviacich a istiacich prostriedkoch, ktoré sú dôležitými doplnkami postrojov na dosiahnutie čo najväčšej bezpečnosti.

Kde a kedy sa používajú

Odpoveď na túto otázku je jednoduchá: pri každej výškovej práci – na streche, komíne, na lešení, na stavbách výškových budov, vo výškových montážnych halách, ale aj pri orezávaní vysokých drevín či montovaní megaboardov a pod. Všetky tieto činnosti si vyžadujú špeciálne vybavenie. Okrem základného bezpečnostného výstroja sa pri prácach vo výške, respektíve nad voľnou hĺbkou (a je jedno, či sa práce vykonávajú vnútri alebo vonku) používajú aj rôzne iné pomôcky – karabíny, laná, tlmiče pádu, alebo už spomínané kotviace a istiace prostriedky. To všetko dokáže eliminovať riziko úrazu na minimum.

 

Na čo slúžia kotviace a istiace prostriedky

Sú nevyhnutným doplnkom bezpečnostného postroja. Výškovému pracovníkovi ponúkajú možnosť bezpečne meniť miesto pracovného výkonu. Istia a ukotvujú ho v priestore a vytvárajú bezproblémové vykonávanie práce. Ako pri väčšine bezpečnostných pomôcok, je veľmi dôležité, aby boli kotviace a istiace prostriedky vyrobené z kvalitných materiálov a navrhnuté tak, aby umožnili používateľovi voľnosť pohybu, bezpečnosť a pohodlie.

 

Aké typy ponúkame

Pri kotviacich a istiacich prostriedkoch je veľmi dôležité,  aby ich obsluha bola jednoduchá, spoľahlivá a zároveň zaisťovali pohodlnú a bezpečnú polohu pri práci. V našej ponuke nájdete tie najdôležitejšie a najpraktickejšie pomôcky.

Základom je spojovaciepolohovacie lano. Máme hneď niekoľko typov –  podľa dĺžky a hmotnosti upevnenia. Dôležitý je aj kotviaci bod na rúru či kotviaca slučka.

Obľúbená je aj kotviaca trojnožka. Uľahčuje prístup do stiesnených  priestorov v hĺbke. Má dva kotviace body a dá sa nastaviť jej výška.

Sofistikovanejší a prepracovanejší doplnok je záchranný a pracovný navijak. Používa sa spolu s trojnožkou. Je vhodný na dvíhanie alebo spúšťanie osôb. Prípadne ho môžete použiť aj na zdvíhanie bremena s maximálnou hmotnosťou 250 kg.

Pri prácach, kde sa často mení bod ukotvenia, určite využijete istiaci pásový systém s dĺžkou až 20m. Je určený pre kotvenie až dvoch osôb.

Ak máte pochybnosti a neviete, čo z tohto zoznamu potrebujete, neváhajte  nás kontaktovať. Radi vám poradíme a vyberieme správne pomôcky pre vaše pracovné prostredie. Tak, aby sme zaistili vašu bezpečnosť a predišli tak nežiaducemu úrazu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia