Kategórie
 
 
 
 
 

Istiace a bezpečnostné postroje eliminujú riziko pracovného úrazu

Čítanie na: 2 min.

Určite nie je potrebné špeciálne zdôrazňovať, že pri výškových prácach je mimoriadne dôležitá bezpečnosť. Základným nástrojom pri práci vo výškach či hĺbkach je bezpečnostný postroj. Okrem základného bezpečnostného výstroja sa pri prácach vo výške, respektíve nad voľnou hĺbkou (a je jedno, či sa práce vykonávajú vnútri alebo vonku) používajú aj rôzne iné pomôcky – karabíny, laná, tlmiče pádu, alebo špeciálne kotviace a istiace prostriedky. To všetko dokáže eliminovať riziko úrazu na minimum.

Ako pri väčšine bezpečnostných pomôcok, je veľmi dôležité, aby boli bezpečnostné postroje a istiace prostriedky vyrobené z kvalitných materiálov a navrhnuté tak, aby umožnili používateľovi voľnosť pohybu, bezpečnosť a pohodlie. Výškovému pracovníkovi musia dať možnosť bezpečne meniť miesto pracovného výkonu. Musí mať podmienky na to, aby mal všetky náradia po ruke. Všetky pomôcky, ktoré nájdete na našej webovej stránke sú navrhnuté tak, aby sa dali prakticky používať, nezavadzali a neohrozovali zdravie pracovníka. Práve naopak: uľahčujú prácu v ťažkých výškových podmienkach.

Bezpečnostný postroj = základná výbava

Je nesmierne dôležité vybrať si ten správny. V našej ponuke nájdete hneď niekoľko druhov. Líšia sa napríklad tým, či obsahujú pripájacie prvky (napr. karabíny či kotvy) alebo počtom bezpečnostných popruhov či dodatočným príslušenstvom. Všetky nami ponúkané postroje spĺňajú platné bezpečnostné normy. Nosnosť bezpečnostných postrojov sa pohybuje od 100 do 140 kg. Veľkosť od S až po L, ale existuje aj univerzálny model. Spravidla platí, čím vyššia cena postroja, tým viac prvkov zvyšujúcich pohodlie obsahuje (napr. polstrované popruhy či rôzne pripájacie prvky).

Základný model obsahuje štyri popruhy – dva ramenné a dva stehenné. O niečo pohodlnejší a prepracovanejší bezpečnostný postroj obsahuje aj nastaviteľný bedrový pás. Postroje z vyšších cenových kategórií disponujú rôznymi pripájacími prvkami, na ktoré môžete zavesiť karabíny, kotviace laná či iné nástroje. Vysoko komfortné bezpečnostné zachytávacie postroje s pracovným polohovacím pásom majú  až päť pripájacích prvkov a dva, prípadne štyri pripájacie body. Majú nastaviteľné ramenné, stehenné popruhy a bedrový pás.

Ponúkame aj tzv. sety. Súčasťou jedného setu je prepravná taška, celotelový postroj, spojovací prostriedok 1,5 m, dve karabíny určené pre práce s nulovým rizikom pádu. Druhý ponúkaný set obsahuje prepravnú tašku, celotelový postroj, spojovací prostriedok 1,5 m s tlmičom pádu a dvoma hákmi. Na svoje si prídu aj zamestnania so špecifickými požiadavkami, u nás nájdete aj  aj postroj kombinovaný s reflexnou vestou.

Samozrejme, netreba zabúdať na prilbu, nie je to len základná nevyhnutnosť pri rizikovej práci, ale aj povinnosť. Ak váhate a neviete si zvoliť ten správny postroj či prilbu, ozvite a nám radi vám poradíme s výberom.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia