Kategórie
 
 
 
 
 

Istota nie je guľomet, ale bezpečnostný postroj. Ochráňte vašich zamestnancov pred pádom z výšky

Čítanie na: 4 min.

Bezpečnosť pri práci je dôležitejšia než samotná práca. Toto príslovie platí dvakrát pri rizikových povolaniach, ako je práca vo výškach, nad hĺbkou, na šikmých plochách či na rebríku. Riziko pádu netreba dvakrát pokúšať: bezpečnostné postroje a tlmiče pádu zaručia, že sa vaše pracovisko v bezpečnosti vyrovná práci v kancelárii. Zbavte vašich zamestnancov obáv z možného úrazu vďaka kvalitnému isteniu a sledujte, ako sa zvýšená istota pozitívne premietne do ich pracovného výkonu. Radi vám poradíme, ako si vybrať ten najvhodnejší bezpečnostný postroj pre vašich pracovníkov.

Bezpečnostný postroj - gutmanlifting.sk

Kedy sa práca považuje za prácu vo výške?

Pracovník vo výškach môže mať skutočne bohatú náplň práce  - môže ísť o prácu na lešení, na šikmej streche, či prácu v závese. Kedy sa však jedná o prácu vo výške z hľadiska legislatívy?

V zmysle vyhlášky 147/2013 sa zabezpečenie proti pádu vyžaduje už vo výške od 1,5 m, resp. proti pádu do voľnej hĺbky, kde hrozí utopenie, zapadnutie, zasypanie materiálom, či iné nebezpečenstvo. Aj pri zdanlivo nízkej hodnote 1,5 m môže v prípade absencie bezpečnostných prvkov dôjsť k nebezpečnému pádu a následnému pracovnému úrazu či trvalému poškodeniu zdravia. Ako sa vyhnúť tomuto scenáru?

Podľa uvedenej vyhlášky sa osoba vykonávajúca stavebné práce zabezpečuje proti pádu kolektívnym zabezpečením (ako zábradlia či záchytné siete) alebo osobným ochranným pracovným prostriedkom proti pádu. Tie sa rozdeľujú na pracovné polohovacie systémy (bezpečnostné postroje) a systémy zachytenia pádu (tlmiče pádu).


Bezpečnostný postroj - istota aj komfort

Nosenie bezpečnostného postroja je každodennou záležitosťou pracovníka vo výškach. Je preto nevyhnutné, aby spĺňal najvyššie požiadavky na spoľahlivé istenie, ale zabezpečoval aj isté pohodlie.

Ak vyberáte postroj pre vašich zamestnancov, ako prvé by ste si mali overiť, či bol vami zvolený produkt vyrobený v súlade s platnými normami. Medzi normy upravujúce vlastnosti komponentov bezpečnostných postrojov patria napr. STN EN 361 (nosné popruhy), STN EN 358 (pásy a spojovacie prostriedky), STN EN 813 (sedacie postroje), STN EN 362 (karabíny). Pri kliknutí na ľubovoľný produkt z našej ponuky nájdete výpis zohľadnených noriem v popise produktu. 
 

Ako si vybrať správny postroj? Majte na zreteli nasledovné kritériá:

  • Veľkosť postroja. Používame označenie podobne ako pri oblečení: S pre menšie postroje až po väčšie postroje s označením L-XXL.
  • Nosnosť postroja. V ponuke máme postroje s rozsahom nosnosti 100-140 kg.

  • Počet popruhov. Cenovo najdostupnejší model v našom sortimente od výrobcu Kratos obsahuje štyri popruhy - dva ramenné a dva stehenné. Pre porovnanie ponúkame pokročilejší model rovnakej značky, ktorý okrem spomínaných popruhov obsahuje navyše aj bedrový pás.  

  • Pripojovacie prvky. Na popruhy si v prípade potreby môžu pracovníci zavesiť karabíny, kotviace laná či iné nástroje. Na tento účel slúžia pripojovacie prvky, počet ktorých sa môže pohybovať od dvoch do piatich. Postroje z nižších cenových kategórií nemusia ponúkať túto možnosť.

  • Komfort. Čím vyššia cena postroja, tým spravidla obsahuje viac prvkov zvyšujúcich pohodlie pracovníka, ako napr. polstrované popruhy. 

  • Špeciálne požiadavky. Ak si charakter práce vyžaduje aj nosenie reflexných prvkov, ponúkame model kombinujúci bezpečnostný postroj s reflexnou vestou. 
     

Tlmič pádu - váš anjel strážny

Na rizikovom pracovisku aj malá nepozornosť môže vyústiť do pádu z výšky. Pre takýto prípad je nutné zabezpečiť istenie v podobe tlmiča pádu. V skratke ide o “poistku”, ktorá padajúceho pracovníka včas “zachytí” na istiacom lane pomocou istiaceho mechanizmu. Podobne ako pri bezpečnostných popruhoch, aj pri tlmičoch pádu si overujeme dodržiavanie noriem, v tomto prípade STN EN 355 (tlmiče pádu) či STN EN 795 (kotviace zariadenia).
 

Tlmiče pádu sa líšia použitým príslušenstvom:

  • Zaťahovacie. Tento typ tlmiča pádu využíva mechanizmus v podobe lana, ktoré sa samo zasúva do svojho krytu, vďaka čomu zostáva lano stále napnuté. Pomocou tzv. absorbéru energie tlmič zastaví prípadný pád už do vzdialenosti 1m. Na konci lana býva spravidla krúžok či karabína

  • "Ypsilonka". Funguje na obdobnom princípe ako hore uvedené typy, je však vybavený dvomi karabínami.

  • Pokročilé materiály. V prípade, že vám jednoduchšie modely nestačia, v našom sortimente nájdete tlmiče využívajúce oceľové háky miesto karabín, prípadne oceľové lano.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia